Collect & connect

Piet Zwart, kop en schotel van ontbijtservies, 1922-23
Piet Zwart, kop en schotel van ontbijtservies, 1922-23

foto: Adriaan van Dam

Musea zijn ‘verzamelaars in algemeen belang’. Wat wij bewaren is cultureel erfgoed, waardevol om te behouden voor de toekomst. Generaties na ons moeten plezier kunnen beleven aan onze verzamelingen, er kennis en inspiratie uit kunnen putten. De spullen goed bewaren is een eerste voorwaarde, maar kennis verzamelen en vastleggen is minstens zo belangrijk. En dan moet het publiek ook nog weten dat dit rijke bezit tot hun beschikking staat. Publiceren en presenteren, de collecties op allerlei manieren toegankelijk maken is ook een essentiële taak van het museum.

Deze drie activiteiten komen samen in Collect & Connect, het onderzoek naar de verzameling 20ste en 21ste-eeuwse vormgeving van het Centraal Museum. Dit onderzoek dat normaal gesproken achter de schermen van het museum plaats vindt, wil het projectteam laten zien aan het publiek. En, als het kan, mensen actief deel laten nemen  of op verschillende manieren in contact brengen met de verzameling, digitaal of in levenden lijve.

De verzameling bestaat uit circa 3.000 voorwerpen, variërend van aardewerken potjes uit het begin van de 20ste eeuw tot ultra modern design dat gisteren nog op de internationale meubelbeurs in Milaan werd gepresenteerd. Die duizenden voorwerpen worden ingedeeld naar thema’s, bijvoorbeeld de verzameling van Elisabeth Houtzager, het Utrechts aardewerk, de huishoudschool op de Laan van Puntenburg, Droog Design, Rietvelds werk. Voor elke deelcollectie kiezen we een aangepaste presentatievorm, museaal of digitaal.

Nieuws en updates

Via nieuwsberichten en updates op deze pagina houden we u op de hoogte van de voortgang van Collect & Connect. Nieuwsberichten worden verzameld gepresenteerd in de rechterkolom. Kortere updates, voorzien van datum en auteur, verschijnen in deze kolom.

Update: Collect & Connect afgesloten met Wikipedia edit-a-thon Design

Maret van Esch, 31 oktober 2013

Op maandag 28 oktober kwamen 22 designkenners in het Centraal Museum bijeen voor een bijzonder evenement: de eerste Wikipedia edit-a-thon over design. Gedurende één dag probeerden de deelnemers zoveel mogelijk kennis over design en designers te ontsluiten op ’s werelds grootste encyclopedie, Wikipedia. En met goed gevolg: acht nieuwe artikelen werden aangemaakt en negen bestaande verbeterd en uitgebreid.

lees verder

 

Update: De laatse fase is begonnen
Annemarijn Schippers, 2 juli 2013

Met een vers team stagiaires is het project Collect & Connect de laatste fase ingegaan. Wij pluizen de laatste twee depots uit om alle moderne toegepaste kunst van de juiste gegevens te voorzien. Inmiddels zijn we zelfs al bijna klaar, we hebben de objecten uit 245 kasten nagemeten, beschreven en onderzocht.

lees verder

Update: Symposium Eighties Verantwoord – Nederlandse vormgeving in de jaren 80

Annemarie Klootwijk, 19 april 2013

Donderdag 14 maart vond het symposium ‘Eighties verantwoord’ plaats in het kader van het Collect & Connect project. Verschillende sprekers lichtten in hun voordracht hun visie op design in Nederland in de jaren 80 toe.

lees verder

Update: De multifuncitonele meubels van Nelly van Ree Bernard (Teteringen 1923 - Bennebroek 2010)

Roos Hollander, 28 februari 2013

Tijdens het inventariseren van de 20e eeuwse meubels die zich in het depot van het Centraal Museum bevinden, stuitten mijn collega Jero en ik op enkele ongewone, intrigerende meubeltjes van de hand van Nelly van Ree Bernard. Van Ree Bernard, opgeleid aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam, is vooral bekend geworden als musicologe. 

lees verder

Update: Symposium Eighties Verantwoord - Nederlandse Vormgeving in de jaren 80

Jero van Nieuwkoop en Jetske de Groot, 15 februari 2013

Op donderdag 14 maart organiseren we het symposium Eighties Verantwoord – Nederlandse Vormgeving in de jaren 80. Deze interessante, maar vaak onderbelichte periode in de designgeschiedenis is onderwerp van onderzoek in het project Collect & Connect. Studenten kunstgeschiedenis en studenten (product) vormgeving zijn van harte welkom om aan dit symposium deel te nemen.

Lees verder 

Update: de Klippan bank van Ikea

Jero van Nieuwkoop, 17 januari 2013

Het Centraal Museum Utrecht bezit een grote collectie 20ste en 21ste eeuwse toegepaste kunst. Onder de titel Collect & Connect is het museum momenteel onderzoek aan het doen naar deze bijzondere collectie.
In eerste instantie  heerst er enig ongeloof wanneer we bij stellingkast 09 aankomen. ‘Is dat niet?’ ‘Nee, dat zal wel niet.’ ‘Ja hoor, de Klippan-bank van Ikea.’ 

Lees verder.

Update: Glas, keramiek en stoelen. Mijn stage in 2012

Caroline Coffrie, 3 januari 2013

Het onderzoek naar de collectie 20ste en 21ste eeuwse vormgeving vordert gestaag. In 2012 zijn belangrijke delen van deze collectie opnieuw geïnventariseerd en gefotografeerd. Voor dat werk kan het museum gelukkig voortdurend een beroep doen op stagiaires en vrijwilligers die vaak met veel plezier een tijdje achter de schermen van een museum ervaring willen opdoen. Een van hen was Caroline Coffrie.
Lees verder.

Update: Droog Design, onderzoek en tagging game

Ida van Zijl, 14 december 2012

Droog Design is in 1994 is opgericht door Gijs Bakker en Renny Ramakers . Onder dat label presenteerden zij ideeën voor producten die in hun ogen origineel waren, een helder concept hadden en op een droge en nuchtere wijze vormgegeven. In de loop der jaren zijn zeer uiteenlopende objecten geselecteerd. De ladekast van Tejo Remy is een klassieker geworden. Lees verder.

Update: De Postmoderne Stijlkamer van Ed Annink 

Thijs de Raedt, 11 oktober 2012

Vanaf 13 oktober 2012 is in het Centraal Museum de Postmoderne Stijlkamer te zien. Deze stijlkamer is in 1985, in opdracht van het Centraal Museum, ingericht door Ed Annink, die onlangs overleed. Lees hier meer over de zoektocht in depot en documentatie, en mijn herinnering aan Ed.

Update: in memoriam Ed Annink 

Ida van Zijl, 26 september 2012

Op 25 september jl. is internationaal gewaardeerde ontwerper Ed Annink overleden. Annink heeft diverse projecten voor het Centraal Museum gerealiseerd. Een daarvan is de Postmoderne Stijlkamer uit 1985.
Op uitnodiging van het Centraal Museum richtte Ed Annink in 1985 een postmoderne stijlkamer in. Hij maakte een selectie uit het aanbod van radicale vernieuwende Nederlandse vormgeving en plaatste die in een door spiegels begrensd interieur. De bezoekers ziet zichzelf en de objecten eindeloos weerkaatst.
De vloer, de tafel en het dressoir had hij zelf ontworpen. In het midden stond een bolvormige oranje stofzuiger, alsof de bewoner zo juist het vertrek had verlaten. Twee 18deeeuwse stoelen uit de collectie van het museum voegde hij toe, als om aan te geven dat elk ontwerp zowel tijdgebonden als tijdloos kan zijn.
De stijlkamer is kenmerkend voor Anninks manier van werken. Verrassend, vrolijk, een aansporing om na te denken, zonder belerend te zijn en daarbij betrok hij ook altijd anderen. Design kan niet floreren zonder discussie en dialoog.
Vanaf 12 oktober 2012 is de stijlkamer enkele weken in het museum te zien. De voorbereidingen voor deze opstelling liepen al langer. De stijlkamer behoort tot het onderzoeksgebied van Collect & connect. Onderzoek en fotografie zullen deels op zaal plaatsvinden. Helaas kan Ed zelf niet meer komen kijken. We zullen hem missen.

Update: opbouw Gulliver

Caroline Coffrie, 4 juli 2012

De opening van Gullivers Verzamelingen komt steeds dichter bij. Afgelopen maandag en dinsdag zijn we druk geweest met het opbouwen in de Jaarbeurs. Lees hier een kort verslag.

Update: open depotdag

Natalie Dubois, 25 juni 2012

Op 16 juni organiseerden we een open depotdag. Bezoekers konden zich aanmelden om ons depot eens van binnen te bekijken. Lees hier een kort verslag.

Update: Catalogus en open data

Marije Verduijn, 18 juni 2012

Als onderdeel van Collect & Connect is het museum aan het nadenken over manieren om het publiek ook actiever te betrekken bij het delen van de museale kennis. In het traditionele model wordt een collectie onderzocht en vervolgens een bestandscatalogus gepubliceerd. Die catalogus bevat de informatie die voor het museum relevant is en die volgens het museum interessant is. Maar geldt dat ook voor het publiek? Misschien zou het publiek wel heel andere keuzes maken - misschien bent u benieuwd naar heel andere aspecten van de collectie dan onze conservatoren.

Het denken over deze vragen ontwikkelt zich nu in twee richtingen. Enerzijds denken we na over manieren om het publiek te betrekken bij de keuzes die we maken als we aan het eind van dit project een catalogus gaan maken en anderzijds willen we proberen om deze deelcollectie beschikbaar te stellen als open data. Dat laatste zal ik hier wat verder toelichten.

 

-----------------------------------------------------------------------------

Bestandscatalogi vroeger er nu

In 1995 is een begin gemaakt met een grootscheepse documentatie van de collecte. Doel van deze operatie was het op orde brengen van de feitelijke objectgegevens van de collectie, de verzamelgeschiedenis van het Centraal Museum vast te leggen en een basis te bieden voor afstotingsvoorstellen. De resultaten zijn in 9 fraai vormgegeven boekjes gepubliceerd. In deze reeks bestandscatalogi ontbreekt nog het deel over de 20ste en 21ste-eeuwse vormgeving. Deze collectie bestaat uit circa 3000 voorwerpen met belangrijke deelcollecties als Droog Design, Rietveld en Utrechts aardewerk. De onderzoeksresultaten zullen deze keer online worden gepubliceerd. Dat is goedkoper, sneller, en heeft als voordeel dat het publiek kan bijdragen. Bovendien kunnen de gegevens eenvoudig geactualiseerd worden, want onderoek levert voortdurend nieuwe feiten en inzichten op. We willen ook nagaan of de publieksfavorieten opgenomen kunnen worden in een aantrekkelijke catalogus, die on demand wordt afgedrukt. Dus ook nog beter voor het milieu.

Doe mee

U kunt op verschillende manieren meedoen aan Collect & Connect. In juni is er een Depotdag. In juli is er een bijzonder project in de Jaarbeurs, Gullivers Verzamelingen. En vanaf december 2012 staan er in het museum enkele collectiepresentaties rond de verzameling 20ste- en 21ste-eeuwse vormgeving op het programma.

Online kunt u via Facebook of Twitter vragen stellen of een reactie geven op ieder object, elke set, en elke update rond dit project. Wilt u liever mailen? Dat kan ook, via collectconnect@centraalmuseum.nl.
In de rechterkolom ziet u enkele sets waarin objecten rond thema’s als Rietveld, Droog Design en Puntenburg zijn verzameld. U kunt zelf ook sets maken: verzamel uw favoriete objecten, voeg een titel en een toelichting toe. Via Facebook of Twitter kunt u uw set eenvoudig delen met vrienden. Meer informatie over sets en een instructiefilmpje vindt u hier.
Ook kunt u tags toevoegen aan de objecten, waarmee u de collectie helpt te ontsluiten. Een tag is een trefwoord dat u zelf op een object kunt plakken. U beschrijft wat er volgens u typerend aan is ('lusterglazuur', 'paard', 'vierkant', etc.). Wie in het vervolg op deze site  'lusterglazuur', 'paard' of 'vierkant' als zoekwoord gebruikt, vindt het object dat u heeft getagd, maar ook andere objecten die zijn aangemerkt als 'lusterglazuur', 'paard', 'vierkant'. Omdat we het belangrijk vinden dat het aantal tags wordt uitgebreid, hebben we er een spelletje van gemaakt. Doet u mee?

 

Aardewerkfabriek Fayence- en Tegelfabriek Holland, Wandbord, 1905
Aardewerkfabriek Fayence- en Tegelfabriek Holland, Wandbord, 1905

foto: Adriaan van Dam

Partners

Dit project is mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van De Utrechtse Schatkamer van de provincie Utrecht en het Fentener van Vlissingen Fonds.

 

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten