Modemuze

Zeven mode- en kostuumcollecties worden op één platform verzameld
Zeven mode- en kostuumcollecties worden op één platform verzameld

Modemuze, samenwerkingsproject en online platform

Het Centraal Museum is één van de zeven musea die samenwerken aan het online platform Modemuze. Eind 2014 zullen zeven mode- en kostuumcollecties permanent online zichtbaar zijn: die van het Centraal Museum, het Amsterdam Museum, het Fries Museum Leeuwarden, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Rotterdam, Paleis Het Loo en het Rijksmuseum.

Overzicht en diepgang in mode en kostuumgeschiedenis

Modemuze biedt een bron van kennis en inspiratie voor een breed publiek. Tienduizenden collectiestukken worden zichtbaar, en diverse onderwerpen worden uitgelicht met beeldverslagen en korte artikelen. Het platform biedt diepgang voor professionals, en een toegankelijk overzicht voor algemeen geïnteresseerden.

Bezoekers van het platform kunnen zelf verhalen en beelden toevoegen, vragen stellen en informatie geven. Zo zal bestaande kennis over ons textielerfgoed worden uitgewisseld en uitgebreid.

Samenwerking

Het gezamenlijk online platform Modemuze is een logisch vervolg op de samenwerking tussen de musea. Een netwerk van actieve conservatoren deelt kennis over mode en stemt het verzamel- en presentatiebeleid van de collecties op elkaar af. In 2013 resulteerde de samenwerking in een gezamenlijke aankoop van ontwerpen van Fong Leng, door het Amsterdam Museum en het Centraal Museum. Ook organiseren de musea gezamenlijke publieksevenementen.

Centraal Museum en Modemuze

Het Centraal Museum toont mode en kostuums, accessoires, afbeeldingen van modetentoonstellingen, affiches en modecatalogi op Modemuze. Met een collectie van bijna 10.000 objecten levert het Centraal Museum een belangrijke bijdrage.

Robe à la française, overkleed en rok, circa 1765-1775. Collectie Centraal Museum. Foto: Jasper Wiedeman
Robe à la française, overkleed en rok, circa 1765-1775. Collectie Centraal Museum. Foto: Jasper Wiedeman

100 jaar geleden begon het Centraal Museum met het verzamelen van een overzicht van kostuums uit de periode 1750-1900. Het huidige verzamel- en presentatiebeleid is gericht op belangrijke, grensoverschrijdende ontwerpen uit de hedendaagse mode. Naast nationale ontwerpers als Viktor & Rolf, Klavers van Engelen, Iris van Herpen, Alexander van Slobbe en Winde Rienstra zijn ook internationale ontwerpers als Maison Martin Margiela, Hussein Chalayan, Comme des Garçons en Junya Watanabe in de collectie vertegenwoordigd. 

 

De complete collectie van het Centraal Museum is online beschikbaar, via centraalmuseum.nl/ontdekken/. Door de mode- en kostuumcollectie nu ook aan te bieden op Modemuze, krijgt deze collectie meer context. Modemuze geeft een uitgebreid en zeer volledig overzicht van de Nederlandse mode- en kostuumgeschiedenis.

 

Bezoek Modemuze:

website facebook tumblr pinterest

Winde Rienstra, houten jurk, 2011. Collectie Centraal Museum. Foto: Michel Zoeter
Winde Rienstra, houten jurk, 2011. Collectie Centraal Museum. Foto: Michel Zoeter

Partners

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten