Over het museum

Centraal Museum gevel
Centraal Museum gevel

Foto: Ernst Moritz

Ontdek het volledig vernieuwde Centraal Museum in Utrecht

In april 2016 opende het vernieuwde Centraal Museum zijn deuren na een verbouwing van drie jaar. Het museum heeft een totale metamorfose ondergaan. Het resultaat is een samenhangend, open museum dat in verbinding staat met zijn omgeving. Het museum is tot in detail herzien: van entree tot museumtuin. Centraal hierin ligt de nieuwe missie om het publiek te verrijken met kunst en cultuur uit de wereld van Utrecht. 

Capel by Hagen Zeisberg
Capel by Hagen Zeisberg

Het oudste stedelijke museum van Nederland

Het Centraal Museum is het oudste stedelijk museum van Nederland. Je vindt in het Utrechtse museum een uitgebreide collectie aan oude kunst, moderne kunst, toegepaste kunst en vormgeving, stadsgeschiedenis en mode. Van Viktor en Rolf tot Abraham Bloemaert, van Dick Bruna tot Rietveld en van het oude Utrechtse schip tot Marlene Dumas: het Centraal Museum biedt inspiratie voor iedereen. Bij het Centraal Museum spelen de publiekservaring en -participatie een belangrijke rol, daarom werkt het museum met innovatieve concepten die dit bevorderen. Denk bijvoorbeeld aan het tijdelijke atelier de Werkplaats, een tijdelijk atelier, opgehangen aan een concrete expositie, waar bezoekers zelf aan de slag kunnen. Joseph Beuys zei het al: 'Jeder Mensch ist ein Künstler. 'De gedachte hierachter is dat zelf tekenen, timmeren of ontwerpen tot een ervaring leidt die het tentoongestelde werk in een nieuw perspectief plaatst.

 

De Stallen (museumzaal), foto door Hagen Zeisberg
De Stallen (museumzaal), foto door Hagen Zeisberg

Jaarverslag en beleidsstukken

Rechtsboven op deze pagina vindt u de downloads van recente jaarverslagen, het meerjarenbeleidsplan, het interpretatiebeleidsplan en het collectiebeleidsplan. Hieronder vindt u een korte film met wat er in een jaar zoal wordt georganiseerd in het Centraal Museum. 

 

Stichting Centraal Museum onderschrijft de Governance Code Cultuur

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten