BankGiro Loterij

Klavers van Engelen, Installation 2009
Klavers van Engelen, Installation 2009

foto: Klavers van Engelen

Steun cultuur en speel mee met de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij wil het cultureel erfgoed voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken. Dat doet zij door 58 musea en andere culturele instellingen te steunen. Het Centraal Museum prijst zich gelukkig dat het zich sinds 2007 tot een van de beneficiënten mag rekenen. 

Steun aan het Centraal Museum

Dankzij de steun van de BankGiro Loterij kan het Centraal Museum onder andere belangrijke aankopen realiseren, zoals Installation 2009 van Klavers van Engelen. Het toonaangevende ontwerpersduo, dat bekend staat om hun experimentele en conceptuele ontwerpen, heeft een inspirerende bijdrage geleverd aan de Nederlandse mode. Kortom een unieke toevoeging aan de grensverleggende modecollectie van het Centraal Museum. 

Steun voor herinrichting/dick bruna huis

De laatste fase van de herinrichting is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij biedt nijntje in 2015, het jaar van haar 60ste verjaardag, een groots verjaardagscadeau aan: een nieuw huis voor nijntje en haar vriendjes. Het huidige dick bruna huis wordt verbouwd en opnieuw ingericht. Het krijgt meer tentoonstellingsruimte en de bezoekerscapaciteit wordt vergroot. Februari 2016 gaat het dick bruna huis weer open, met een nieuwe naam: nijntje museum. Hét museum waar peuters en kleuters spelenderwijs hun wereld ontdekken. Meer informatie: nijntjemuseum.nl

64 miljoen euro voor cultuur

De BankGiro Loterij kan jaarlijks, dankzij haar deelnemers, vele tientallen miljoenen uitkeren aan 58 musea en andere culturele instellingen in Nederland. De opbrengst van de BankGiro Loterij steeg in 2011 naar ruim 128 miljoen euro. De helft hiervan - 64 miljoen euro - is bestemd voor cultuur en cultureel erfgoed in Nederland. Dit is de grootste bijdrage die de deelnemers van de cultuurloterij tot nu toe hebben gegeven aan cultuur. De BankGiro Loterij steunt – behalve het Centraal Museum – bijvoorbeeld ook het Rijksmuseum, Vereniging De Hollandsche Molen, het Groninger Museum, Spoorwegmuseum en Vereniging Hendrick De Keyser.

De BankGiro Loterij is met de Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. De directie van de drie loterijen wordt gevoerd vanuit Novamedia. Novamedia/Postcode Loterijen is de derde grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. 

Deelname

Ongeveer 750.000 mensen doen gemiddeld per maand mee aan de BankGiro Loterij, met in totaal 1,2 miljoen loten. Zij winnen hiermee geldprijzen van 1 miljoen euro, 500.000 euro en andere bedragen. Ook winnen deelnemers naturaprijzen zoals cultuurreizen en hotelovernachtingen. Deelnemers van de BankGiro Loterij maken niet alleen kans op prijzen: de helft van hun inleg is bestemd voor steun aan cultureel erfgoed.

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten