Stichting BMP

Veldwerkers van het project Ongekend Bijzonder
Veldwerkers van het project Ongekend Bijzonder

Sinds 2013 werkt het Centraal Museum samen met de stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP), in het kader van Ongekend Bijzonder. Dit project verzamelt verhalen van vluchtelingen en maakt deze toegankelijk voor een breed publiek. De presentatie van het project vindt plaats in het voorjaar van 2016 en gaat van start tijdens een van de Culturele Zondagen van dat jaar.

Het Centraal Museum werkt hier graag aan mee. Edwin Jacobs, directeur van het museum: "Ongekend Bijzonder wil, net als het Centraal Museum, aansluiten op de actualiteit en een eerlijke representatie van de wereld aanbieden: divers, meerstemmig en gelaagd."

Stichting BMP
Nederland kent een lange traditie in het opvangen van vluchtelingen uit uiteenlopende delen van de wereld. De laatste decennia spitst het politieke en maatschappelijke debat over vluchtelingen zich vooral toe op het toelatingsbeleid en op inburgeringsplichten. De levensverhalen van vluchtelingen en hun bijdrage aan de samenleving en de cultuur zijn hierdoor sterk onderbelicht gebleven en maken nauwelijks deel uit van onze belevingswereld en ons cultureel erfgoed.

Met het project Ongekend bijzonder wil stichting BMP, in samenwerking met onder andere het Centraal Museum, de niet vertelde verhalen van vluchtelingen over hun bijdrage aan de ontwikkeling van de grote steden verzamelen, in een historische context plaatsen en op kunstzinnige wijze aan een breed publiek tonen.

BMP en het Centraal Museum
In het Centraal Museum wordt in het voorjaar van 2016 een presentatie getoond, waarin de verhalen van vluchtelingen zichtbaar worden gemaakt op vijftien beeldschermen. Deze schermen zijn verspreid door het museumgebouw en tonen interviews waarin de vluchtelingen meer over zichzelf vertellen aan de hand van een persoonlijk voorwerp. De bezoeker kan ook een persoonlijke reactie op deze interviews achterlaten. Op deze manier gaat het museum in gesprek met zowel de omgeving als direct met de bezoeker.

Ongekend Bijzonder
Ongekend Bijzonder wil levensverhalen van vluchtelingen van diverse achtergronden verzamelen, vastleggen en toegankelijk maken. Met behulp van verschillende samenwerkingspartners (musea, gemeentearchieven, bibliotheken, organisaties van en voor vluchtelingen) wordt dit doel behaald. Daarnaast is het project niet alleen een manier om maatschappelijke veranderingen te erkennen, maar ook om erfgoed te vernieuwen en een bron voor verder onderzoek te bieden. 

? Uitloggen

Inloggen

Mijn laatst bekeken objecten